Wandelsportvereniging De Oosterscheldestappers

 

'Ik had helemaal niks met wandelen, voetballen, dat was mijn sport' - Tholen wordt een wandelend eiland

Door: ROB PAARDEKAM

THOLEN - Het kan raar lopen in het leven. Een jaar of zes geleden hield Kees Wessels uit Sint-Maartensdijk nog helemaal niet van wandelen. "Ik had er niks mee. Voetballen, dat was mijn sport."
Nu richt hij samen met zijn vrouw Rie een wandelvereniging op. Morgen vindt het eerste grote evenement plaats.
Twee achterneefjes uit Vlijmen hebben Kees aan het wandelen gebracht. Ze vroegen hem zes jaar geleden mee te doen aan de Zevendorpentocht.
Na enig aarzelen stemde Kees toe, waarna hij de dertig kilometer zonder al te veel moeite volbracht. Beetje bij beetje ging de inwoner van Sint-Maartensdijk het wandelen waarderen. Nu gaan hij en Rie bijna elk weekend op pad om ergens mee te doen aan een wandeltocht.
Zelfs op doordeweekse dagen worden de wandelschoenen met enige regelmaat aangetrokken.
"We lopen het liefst mee met georganiseerde tochten", vertelt Rie. "Met name om de sociale contacten. Het is leuk om elke keer weer andere mensen te ontmoeten."
De tochten in het kader van de winterserie, die door de Zeeuwse Wandelsport Bond worden gehouden, vindt het echtpaar altijd bijzonder leuk.
Kees en Rie vroegen zich af of er op het eiland Tholen een keer zo'n tocht gehouden kon worden. "Ik ben naar de bond gestapt. Daar vonden ze dat een goed idee", stelt Kees.
"Maar toen kwam de onvermijdelijke vraag: kun jij het organiseren?"
De wandelliefhebber stemde daarmee in, nog niet helemaal beseffend wat hij zich op de hals haalde. Een hoop werk, dus.
"Het is gewoon niet mogelijk om zo'n wandelevenement met zijn tweeën op te zetten", stelt Kees. "Daarom heb ik het Evenementen Comité Smalstad benaderd. Ik mocht mijn plannen komen toelichten tijdens een vergadering. Het duurde niet lang voor ze net zo enthousiast waren als wij."
Al snel werd een kleine commissie gevormd, die er voor heeft gezorgd dat alles morgen perfect zal verlopen. Ruim twintig mensen zijn in de weer om het de wandelaars naar de zin te maken.
Als het aan Kees en Rie ligt, blijft het niet bij een jaarlijkse winterwandeltocht. Ze zijn bezig met het oprichten van een wandelvereniging die gedurende het hele jaar evenementen organiseert, want in Tholen moet veel meer worden gewandeld. Een naam hebben ze al: De Oosterscheldestappers.
Kees zit vol met ideeën. Behalve diverse wandeltochten, die vanuit verschillende dorpen op het eiland kunnen starten, heeft hij zijn zinnen gezet op een marathon van Gorishoek naar Yerseke.
"Ik heb eens op de kaart gekeken en als ik het goed heb gezien, moet dat ongeveer 42 kilometer zijn. De lopers zouden vanuit Yerseke met een bootje weer overgezet kunnen worden naar Gorishoek."
 

 

 

Kees Wessels motor achter winterwandeling in Smurdiek

 

Geplaatst: 18 februari 2010

Vijf afstanden, drie dorpen en lopen over een Lindelaan

Piet Groffen (links) en Kees Wessels bereiden samen met andere leden van het evenementencomité Smalstad en de Zeeuwse Wandelbond de tocht voor.

  

Het is de laatste wandeltocht van het winterseizoen, maar mogelijk de eerste van een reeks wandelingen vanuit Sint-Maartensdijk. Als het aan Kees Wessels en Piet Groffen ligt wordt het sportieve evenement een blijvertje. Volgende week zaterdag verwachten ze tussen de 200 en 300 wandelaars bij het startpunt in Haestinge. De tocht valt onder de paraplu van de Zeeuwse wandelbond (ZWB) en is opgenomen in de wandelkalender van de verschillende landelijk bonden.

 

 Samen met het evenementencomité Smalstad wordt het op touw gezet. Kees Wessels uit Sint-Maartensdijk is de motor achter de tocht. Hij loopt elk weekend samen met zijn vrouw een tocht. Overal waar zij wandelen laten ze briefjes achter om medewandelaars te wijzen op de tocht op Tholen. Hij hoopt dat het een succes wordt en er een heuse club opgericht kan worden.

 

De naam is er al: wandelsportvereniging Oosterscheldestappers i.o. De routes liggen klaar, al zal Wessels nog even moeten kijken hoe het met de werkzaamheden aan de Provincialeweg, tussen de rotonde bij Onder de Linden en de Oudelandseweg, is gesteld. ,,Als dat nog niet klaar is, moet ik de route daar nog aanpassen.’’

 

 

 Bron: Eendrachtbode

Top